relatie coaching

Relatie coaching ervaringen

Trainer en tekstschrijver over de relatie coaching
We waren eigenlijk aan het wachten op de lift naar boven. We waren al twaalf jaar samen en allebei wilden we daar nog heel veel mooie jaren aan toevoegen.

Maar toch waren we in een crisis beland. We zaten in een lift die alleen maar naar beneden leek te gaan. Een lift die gevuld was met ruzies, geschreeuw en verwijten. Ik werd er gek van. Ik wilde met mijn man door en hij ook met mij. Maar waarom maakten we elkaar zo kapot? We moesten iets doen en zochten hulp bij Renate.

Tijdens de gesprekken met Renate ontdekten we dat we niet uniek zijn. En dat het helemaal niet raar was dat we de lift niet naar boven konden doen bewegen. Wij zaten als echtpaar namelijk vast in een patroon. Bij elke discussie dansten we hetzelfde dansje. Ik zei of deed iets verkeerds en mijn man ging verwijten en schreeuwen. Als mijn man iets deed wat mij niet aanstond, trok ik me terug en zei ik soms dagenlang niets.

Renate heeft ons teruggebracht naar de kern. Ze liet ons inzien dat onze manier van ruziemaken gedreven werd door angst. Maar waar waren we dan toch allebei bang voor? Wat wilden we zo angstvallig beschermen? Ze stelde veel vragen en legde een loep op situaties uit het dagelijks leven. We ontdekten de patronen en zagen hoe we verstrikt waren geraakt. Tijdens onze ruzies beschermden we onszelf en hadden geen oog meer voor de behoeften van de ander. Mijn man was mijn vijand geworden. Maar mijn partner was ook de persoon die me als geen ander kon helpen en steunen. We moesten er dus weer zijn voor elkaar. En dat besef veranderde onze relatie, want natuurlijk wilden we elkaar helpen.

Onze lift gaat inmiddels weer naar boven. In het begin was de tred nog wat wankel en soms stond hij even stil. Maar we hebben nu de handleiding op zak. Dus merken we in de toekomst dat hij weer een beetje gaat haperen? Dan weten we wat we moeten doen! De relatie coaching van Renate heeft ons goed gedaan.

Trainer
Op de eerste plaats maakte Renate op mij een open, stevige en vriendelijke indruk. Dat maakte dat ik me snel bij je op mijn gemak voelde.

In de gesprekken die ik met je had, samen of alleen, vond ik manier waarop je doorvraagt heel plezierig. Je liet niet los, hielt vast, ook als iets niet duidelijk was en de manier waarop je dat deed, was plezierig. Je deed het, denk ik, vanuit verbinding, waardoor ik je vasthoudendheid aan kon, niet als onplezierig ervoer. Ook mijn partner leek het aan te kunnen dat je doorzaagde als dat nodig was. Verder vond ik het plezierig dat je af en toe ook eens iets over je zelf vertelde met een voorbeeld. Dat maakte dat je ‘mens’ werd en bleef.

Je humor is prettig. Daar hou ik zelf ook van. Het maakte het minder zwaar. Je gebruikt weinig jargon en als je het al doet, licht je toe. Bijvoorbeeld als je het hebt over ‘de dans’. Dat vind ik professioneel.

Aan de buitenkant zie ik niet dat je, zoals je zelf zei, af en toe ook zit te zweten. Aan de buitenkant ben je de rust zelve.

Wat ik ook leuk vond, wasdat je af en toe, mijn partner even aantikte aan zijn voet. Zo even direct, met fysiek contact.”

Met mijn partner en mij gaat het erg goed. Er is in ieder geval bij mijzelf iets verschoven in mijn kijken naar hem. Door de bereidheid te zien van mijn partner te investeren in onze relatie, en steeds meer verbinding te voelen, voel ik me veel zachter naar hem. En ik denk dat dat ook andersom is. Al was het maar als reactie op mijn zachtheid. We hebben vorige week één keer ruzie gehad. Maar dat bleef heel erg binnen de perken en werd niet zo’n emotionele achtbaan. Eigenlijk zouden we nog wat vaker ruzie moeten hebben, om te oefenen. Maar dat is dus niet aan de orde, het zij zo.

Ook merk ik dat ik opener durf te zijn. Ik heb een keer uitgesproken na een weekend waarin de dochters wel thuis waren, maar ik ze nauwelijks sprak, dat ik er wel verdrietig van werd zo weinig contact te hebben met ze, en dat ze nu al weer vertrokken waren. Mijn partner zei toen zelfs dat hij er ook wel wat verdrietig van werd. Het feit dat we dit tegen elkaar kunnen zeggen, maakt me heel blij.

Kortom, de relatie coaching heeft effect!