sociale media en ondernemen

Renate en Richard sturen elkaar regelmatig online brieven waarbij ze filosoferen over ondernemen, coaching, het leven, sociale media marketing en technische snufjes. Dit is de vierde briefwisseling.

Hoi hoi,

Zo, dat was even geleden zeg! Gelukkig gaat het stapje voor stapje de goede kant op met je. Hoogste tijd om spreekwoordelijk gezien weer eens in de pen te klimmen! Om verder te gaan op het punt in jouw laatste column: Ik denk dat ik dat inderdaad wel heb. Om gehoord en gezien te worden in plaats van dat je een nummertje bent. Als ZZP-er is er veel concurrentie en ik probeer hierin mijn eigen weg te vinden. Onder meer door met andere ZZP-ers samen te werken. Zo help je elkaar tenslotte verder. En het zorgt ervoor dat anderen ook weer gehoord kunnen worden. 1 + 1 = 3!

Je gaf ook aan dat ieder mens wil worden gekend en herkend. Hoe zie jij dat in het kader van het internet (ik maak even een bruggetje naar mijn werkgebied)? De online wereld die de afgelopen jaren is ontstaan? Zeg maar, hoe mensen zich gedragen op platformen als Facebook en Twitter?

Een ongezouten mening

sociale media roepenHoe kijk jij aan tegen die mensen die ongezouten hun mening geven op social media? Ik vind het altijd zo makkelijk. Alhoewel ik er wel goed in ben om het direct enorm persoonlijk te maken (bij mezelf bedoel ik dan). Maar een paar maanden geleden heb ik voor mezelf besloten om online geen discussie aan te gaan. Omdat je elkaar niet kent en niet kunt zien en alleen maar de letters op het scherm kunt lezen. Ik maak er wel een grapje van. Tenslotte kunnen we wel wat meer humor gebruiken online.

 

Hard schreeuwen

Maar ja, je zou ook kunnen beredeneren dat deze mensen simpelweg ook gehoord willen worden. Nadeel is dat degenen die het hardst schreeuwen online ervoor zorgen dat het lijkt alsof zij ook gelijk hebben. Wat natuurlijk niet altijd zo is (misschien zelfs wel heel vaak niet). Dus, vanuit jouw vakgebied bekeken: de ontwikkelingen op social media gebied, goed of fout?

Groeten en hopelijk tot snel!

Richard

Hoi Richard,

Goed om van je te horen. Leuke vragen ook, social media en hoe we daar met elkaar omgaan is een nieuwsitem, Ascher en Rutte maken er een punt van hoe makkelijk mensen elkaar voor van alles en nog wat uitmaken. Onder de noemer vrijheid van meningsuiting mag er veel gezegd worden.

Sociale media en mijn vakgebied

Wat ik vind van sociale media vanuit mijn vakgebied; dat vind ik een lastige. We staan meer in verbinding met anderen als ooit tevoren, nooit in de geschiedenis is dit voor gekomen. Dat vind ik er mooi aan. Aan de andere kant gebruiken meer dan 1 miljoen mensen Nederlanders antidepressiva. Ik vraag mij oprecht af, of er in de geschiedenis sprake is geweest van zo een grote mate van de depressieve gevoelens bij mensen.

Je kunt niet zeggen dat het 1 met het ander te maken heeft. Wat ik wel merk is dat het beeld dat ik heb is dat ik in mijn werk mensen vaak in hun eenzaamheid tref. Genoeg vrienden op facebook, gezien in wat ze kunnen en hebben maar eenzaam in wie ze zijn. Sociale media kunnen wat dat betreft ook een extra barrière zijn. Vaak zie ik daar alleen het ideaalbeeld of datgene wat wel oke is.

Ik vind de mogelijkheden van sociale media enorm en uitdagend. En ik denk dat de valkuil van sociale media kan zijn dat er daardoor minder ‘live’ contact is en minder contact is over hoe het echt is.

sociale media studieSociale media opleiding

Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat hier sociale media opleiding op zijn plaats is of een strikter omgangsprotocol wat breed gedragen en uitgevoerd wordt .Hoe ga je hier mee om, wat kan hier wel en wat kan niet. Kinderen op de basisschool hebben te maken met een pestprotocol en maken afspraken hoe je met elkaar omgaat. Op sociale media kan je zeggen wat je wilt.

Wat mij betreft worden sociale media een onderdeel van scholing en algemene ontwikkeling breed gedragen door ouders en onderwijs. Daarnaast zou meer naar voren moeten komen welke plaats sociale media hebben naast menselijk contact.

Geen idee of dat realistisch is maar het is een begin…

Renate